Jeet Kune Do

Το Jeet Kune Do (截拳道; Επίσης "Jeet Kun Do", "JKD," ή "Jeet Kuen Do") είναι ένα υβριδικό σύστημα πολεμικών τεχνών και φιλοσοφίας ζωής που ιδρύθηκε από της πολεμικές τέχνες του Μπρούς Λί με άμεσες, μη κλασικές κινήσεις. Λόγω του τρόπου όπου η τέχνη του δούλευε με ελάχιστη κίνηση, μέγιστο αποτέλεσμα και εξαιρετική ταχύτητα.Το σύστημα λειτουργεί με τη χρήση διαφορετικών «εργαλείων» για διαφορετικές καταστάσεις. Αυτές οι καταστάσεις αναλύονται σε σειρές (Kicking, Punching, Trapping και Grappling), με τεχνικές που συνδυάζονται ομαλά μεταξύ τους.

Το στυλ αυτό συχνά αναφέρεται ως "στυλ χωρίς στυλ". Σε αντίθεση με τις πιο παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, το Jeet Kune Do δεν είναι σταθερό αλλά είναι μια φιλοσοφία με κατευθυντήριες σκέψεις. Πήρε το όνομά της από την έννοια της παρακολούθησης, ή να επιτίθεσαι στον αντίπαλός σας, ενώ αυτός είναι έτοιμος να επιτεθεί. Ωστόσο, το όνομα Jeet Kune Do συχνά έλεγε ο Μπρούς Λί είναι απλά ένα όνομα. Ο ίδιος αναφέρεται συχνά ως “Η τέχνη της έκφρασης του ανθρώπινου σώματος” στα γραπτά του και στις συνεντεύξεις.

Μέσα από τις σπουδές του ο Μπρούς έφτασε να πιστεύει πως στυλ είχε γίνει υπερβολικά άκαμπτο, και μη ρεαλιστικό. Διοργάνωνε αγώνες Πολεμικών Τεχνών μιας ημέρας και της ονόμαζε “Dry Land Swimming”. Πίστευε ότι οι μάχες ήταν αυθόρμητες, και ότι ένας μαχητής δεν μπορεί να το προβλέψει, μόνο να αντιδράσει σε αυτό και ότι ένας καλός μαχητής πρέπει "Να είναι σαν το νερό” να προχωράει ομαλά χωρίς δισταγμό.

Σύγχρονη φιλοσοφία του Jeet Kune Do.

 

Το JKD όπως σώζεται σήμερα - αν κάποιος θέλει να το δει ως προϊόν και όχι σαν μια διαδικασία, είναι ότι είχε απομείνει κατά τη στιγμή του θανάτου του Μπρούς Λί. Είναι το αποτέλεσμα μίας πολεμικής τεχνικής που ανάπτυξε ο Λι. Ο Μπρούς Λί δήλωσε ότι η ιδέα του δεν ήταν να προσθέτει όλο και περισσότερα τα πράγματα το ένα πάνω στο άλλο για να σχηματίσουν ένα σύστημα, αλλά μάλλον η ανάλυση όλο και περισσοτέρων.

Η μεταφορά που ο Μπρούς Λί  δανείστηκε από τον Chan Βουδισμό ήταν ότι, συνεχώς συμπληρώνοντας ένα φλιτζάνι με νερό και στη συνέχεια το αδειάζουμε, ήταν η τεχνική που χρησιμοποίησε για να πετάξει μακριά , ότι είναι άχρηστο.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που θεωρείται σήμερα οι απολύτως απαραίτητες αρχές μάχης ή JKD. Το κυρίαρχο και πιο ισχυρό χέρι θα πρέπει να είναι στην πρώτη θέση, διότι θα εκτελέσει ένα μεγαλύτερο ποσοστό του έργου. Ο Λί ελαχιστοποιεί τη χρήση άλλων περιστάσεων, εκτός όταν οι περιστάσεις δικαιολογούν τέτοια μέτρα. Αν και η On-Guard θέση είναι μια καλή γενική στάση, δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη. Παραδέχτηκε ότι υπήρχαν στιγμές που οι υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Ο Λί αισθάνθηκε με το JKD ότι ήταν αυτό που επέτρεψε στους επαγγελματίες να προσαρμόζονται στις συνεχείς αλλαγές και διακυμάνσεις των ζωντανών μαχών. Πίστευε ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο της “πραγματικής μάχης" και ότι μόνο σε αυτό το περιβάλλον ένα πρόσωπο θα μπορούσε να βρει πραγματικά μια τεχνική αντάξια υιοθεσίας.

Ο Μπρούς Λί δεν ενθάρρυνε τις σόλο μορφές κατάρτισης ή "Kata", όπως κάνουν τα ποιό παραδοσιακά στυλ στα επίπεδα εκπαίδευσής τους. Πολύ συχνά σύγκρινε τις μάχες χωρίς αντίπαλο, σαν να προσπαθούσε να μάθει κάπ0ιος να κολυμπάει στην ξηρά. Πίστευε ότι οι πραγματικές μάχες ήταν ζωντανές και δυναμικές. Οι συνθήκες σε μία μάχη αλλάζουν από χιλιοστό του δευτερολέπτου σε χιλιοστό του δευτερολέπτου, και ως εκ τούτου τα προκαθορισμένα πρότυπα και οι τεχνικές δεν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας εξέλιξης της κατάστασης.

Το 2004, το Μπρούς Λί ίδρυμα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όνομα το Jan Fan Jeet Kune Do (振 藩 截拳道) και να προσφύγει στο σύστημα πολεμικών τεχνών που ίδρυσε ο Λί το "Jan Fan".

Αν βάζετε πάντα όριο για ό, τι κάνετε, σωματικά ή οτιδήποτε άλλο, aυτό το όριο θα εξαπλωθεί στην εργασία σας και στη ζωή σας. Δεν υπάρχουν όρια. Υπάρχουν μόνο οροπέδια, και δεν πρέπει να μείνουν απλά εκεί, θα πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτά.